Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej – również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w Śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Śliwki to składnik, który może być wykorzystywany w wielu różnych daniach, zarówno słodkich, jak i słonych. Można eksperymentować z różnymi odmianami śliwek i dostosowywać je do różnych potraw. Śliwki są doskonałym składnikiem do przygotowywania konfitur i dżemów. Ich naturalna słodycz i konsystencja sprawiają, że idealnie komponują się z pieczywem, naleśnikami czy goframi. Wspaniałe do przygotowania soczystego placka lub tarty, dodają im słodyczy i intensywnego smaku. Śliwki nadają się doskonale do przygotowywania sosów, zwłaszcza do potraw mięsnych. Słodycz śliwek równoważy smak mięsa, tworząc pyszne połączenie. Z powodzeniem mogą być używane do marynowania mięsa, dając delikatność i soczystość. Śliwki oczywiście mogą być wykorzystane do przygotowywania kompotu, który stanowi doskonałą bazę do duszenia mięsa. Dzięki temu potrawa staje się bardziej aromatyczna i soczysta. Świetnie sprawdzą sie jako farsz mięsny, nadając mu nie tylko słodyczy, ale także interesującej konsystencji. Podsumowując, śliwki są słodkie, ale i kwaśne, a ich bogaty smak sprawia, że są cenione przez kucharzy na całym świecie.
Poniżej przedstawimy przepisy na dania regionalne z wykorzystaniem śliwek.
Szymlyna to rodzaj śliwkowego sosu, który podaje się z lanymi kluskami. Danie wywodzi się z okolic Raciborza i jest bardzo popularne, szczególnie wśród najmłodszych. Potrawa przygotowana wg przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa i prezentowana podczas III Festiwalu "Śląskie Smaki" w Raciborzu.
Składniki:
"Szymlyna":
Kluski lane:
Opis przygotowania: Z masła i mąki zrobić zasmażkę na złoty kolor, dodać śliwki z sokiem, doprawić do smaku. Na koniec według uznania dodać śmietanę.
Kluski lane: Mąkę, jajko, wodę, sodę, wymieszać i wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 0,5 godziny. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju lub masła. Kłaść łyżeczką ciasto na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na górę są gotowe. Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać szymlyną. Danie to podawać jako deser na głębokich talerzach.
”Śląskie niebo” to nazwa bardzo popularnej kiedyś na Śląsku potrawy z suszonych owoców przesmażonych z boczkiem. Zachęcamy do spróbowania wariacji na temat śląskiego nieba, gdzie stanowi ono nadzienie do roladek z królika. Potrawa przygotowana wg przepisu Pani Niny z Tarnowskich Gór i nagrodzona na IX Festiwalu Śląskie Smaki w Zawierciu.
Składniki:
Roladki:
Kluski: