Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).
Składniki:
Śliwki węgierki:
Sos karmelowy:
Opis przygotowania:
Śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym z orzechowym twarożkiem:
Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).
Sos karmelowy:
Rozpuścić cukier i zalać śmietaną. Czekać aż odparuje. Śliwki dusić w miodzie wrzosowym przez około 3-4 minuty. Na głębokim talerzu ułożyć śliwki, twarożek oraz sos karmelowy.
Śliwki węgierki stanowią ważny element wielu potraw w kuchni polskiej. Stosowane zarówno jako składniki deserów, przetworów oraz do suszenia i wędzenia. Od lat stosowane w kuchni śląskiej jako składnik kompotów. W regionach Podbeskidzia stosowana jako baza do wytwarzania alkoholi.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Frykówka” z Pszczyny podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.