Śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym podane z orzechowym twarożkiem, kruszonką i sosem karmelowym

Odsłuchaj tekst

Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).

 

Składniki:

Śliwki węgierki:

  • 150 g śliwek węgierek
  • 50 g miodu wrzosowego
  • 50 g twarogu
  • 15 g orzechów włoskich
  • 15 g orzechów laskowych
  • 15 g płatków migdałów
  • 20 g cukru pudru

Sos karmelowy:

  • 50 g cukru
  • 150 ml śmietany 34%

 

Opis przygotowania:

Śliwki węgierki duszone w miodzie wrzosowym z orzechowym twarożkiem:

Przygotować kruszonkę z mąki pszennej, cukru i masła. Następnie piec w temperaturze 180˚C przez około 10 minut. Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać słodkiej śmietany, miodu, orzechów włoskich, laskowych i płatków migdałów (wcześniej uprażonych).

Sos karmelowy:

Rozpuścić cukier i zalać śmietaną. Czekać aż odparuje. Śliwki dusić w miodzie wrzosowym przez około 3-4 minuty. Na głębokim talerzu ułożyć śliwki, twarożek oraz sos karmelowy.

 

Śliwki węgierki stanowią ważny element wielu potraw w kuchni polskiej. Stosowane zarówno jako składniki deserów, przetworów oraz do suszenia i wędzenia. Od lat stosowane w kuchni śląskiej jako składnik kompotów. W regionach Podbeskidzia stosowana jako baza do wytwarzania alkoholi. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Frykówka” z Pszczyny podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  65