Składniki:
Ciasto gryczane:
Masa jaglana:
Mus śliwkowy:
Gryczane wiśnie:
Opis przygotowania:
Ciasto gryczane:
Kaszę ugotować na mleku. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na purée. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić. Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika na około 30 minut.
Masa jaglana:
Kaszę przelać wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i zanieczyszczeń, a następnie ugotować do miękkości w mleku. Do pojemnika blendera wrzucić pokruszoną chałwę. Dodać śmietanę, sok z cytryny oraz przestudzoną kaszę jaglaną. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Słodzić do smaku miodem. Mniej więcej 1/3 przygotowanego kremu przełożyć do drugiego pojemnika blendera. Dodać kakao i ponownie zmiksować.
Mus śliwkowy:
Śliwki (jeśli były mrożone) rozmrozić. W rondelku zagotować cukier z sokiem pomarańczowym. Dodać śliwki i smażyć do czasu, aż śliwki zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać cynamon oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładki mus.
Gryczane wiśnie:
Do miski wrzucić ugotowaną kaszę, miód, rozpuszczoną czekoladę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, wiśniówkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu blendowania wrzucić kakao, olejek migdałowy i siemię lniane. Jeszcze chwilę blendować. Następnie dodać orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. 15 min.
Przygotować w tym czasie wiśniowy puder: suszone wiśnie zetrzeć na drobny pył i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie lekko wilgotną dłonią formować kulki wielkości wiśni. Obtoczyć je w pudrze wiśniowym i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Deser podawać w czekoladowych miseczkach lub szklanych pucharkach.
Kolejność warstw:
ciasto gryczane, mus śliwkowy, masa jaglana jasna, masa jaglana ciemna, kilka gryczanych wiśni.
Z kaszy słynęła niegdyś kuchnia jurajska. Pełno jej w najlepszych starych notatnikach kucharskich. Najwyższy czas dać szansę kaszom: jaglanej i gryczanej. Warto ich spróbować w innej odsłonie niż wytrawna. Słodkość mas idealnie przełamują śliwki i wiśnie- bez nich deser byłby za słodki.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki” z Kostkowic k. Kroczyc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.