Wariacja gryczano-jaglana z musem śliwkowym, chałwą i gryczanymi wiśniami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto gryczane:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 800 ml mleka
  • 140 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej espresso
  • 75 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • szczypta soli

Masa jaglana:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 800ml mleka
  • 15 dag białej chałwy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sok z jednej cytryny
  • miód
  • 2 łyżeczki kakao

Mus śliwkowy:

  • 200 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

Gryczane wiśnie:

  • ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 30 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka świeżej skórki pomarańczowej
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżeczka wiśniówki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • duża garść rodzynek
  • suszone wiśnie
  • cukier puder

 

Opis przygotowania:


Ciasto gryczane:

Kaszę ugotować na mleku. Odcedzić i dodać cukier. Zmiksować na purée. Masło z czekoladą i kawą rozpuścić w rondelku i przestudzić.  Jajka ubić ze szczyptą soli i ekstraktem waniliowym na puszysto. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać mąkę oraz kaszę. Ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do foremek przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego do 180˚C piekarnika na około 30 minut.

Masa jaglana:

Kaszę przelać wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki i zanieczyszczeń, a następnie ugotować do miękkości w mleku. Do pojemnika blendera wrzucić pokruszoną chałwę. Dodać śmietanę, sok z cytryny oraz przestudzoną kaszę jaglaną. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Słodzić do smaku miodem. Mniej więcej 1/3 przygotowanego kremu przełożyć do drugiego pojemnika blendera. Dodać kakao i ponownie zmiksować.

Mus śliwkowy:

Śliwki (jeśli były mrożone) rozmrozić. W rondelku zagotować cukier z sokiem pomarańczowym. Dodać śliwki i smażyć do czasu, aż śliwki zmiękną. Zdjąć z ognia i dodać cynamon oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładki mus.

Gryczane wiśnie:

Do miski wrzucić ugotowaną kaszę, miód, rozpuszczoną czekoladę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, wiśniówkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu blendowania wrzucić kakao, olejek migdałowy i siemię lniane. Jeszcze chwilę blendować. Następnie dodać orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać. Masę odstawić na ok. 15 min.
Przygotować w tym czasie wiśniowy puder: suszone wiśnie zetrzeć na drobny pył i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie lekko wilgotną dłonią formować kulki wielkości wiśni. Obtoczyć je w pudrze wiśniowym i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Deser podawać w czekoladowych miseczkach lub szklanych pucharkach.

Kolejność warstw:

ciasto gryczane, mus śliwkowy, masa jaglana jasna, masa jaglana ciemna, kilka gryczanych wiśni.

 

Z kaszy słynęła niegdyś kuchnia jurajska. Pełno jej w najlepszych starych notatnikach kucharskich. Najwyższy czas dać szansę kaszom: jaglanej i gryczanej. Warto ich spróbować w innej odsłonie niż wytrawna. Słodkość mas idealnie przełamują śliwki i wiśnie- bez nich deser byłby za słodki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kostkowianki” z Kostkowic k. Kroczyc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  7