Składniki:
"Szymlyna":
1 słoik śliwek
Kluski lane:
Opis przygotowania:
"Szymlyna":
Z masła i mąki zrobić zasmażkę na złoty kolor, dodać śliwki z sokiem, doprawić do smaku. Na koniec według uznania dodać śmietanę.
Kluski lane:
Mąkę, jajko, wodę, sodę, wymieszać i wyrobić ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 0,5 godziny. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju lub masła. Kłaść łyżeczką ciasto na gotującą się wodę. Kiedy kluski wypłyną na górę są gotowe. Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać szymlyną. Podawać jako deser na głębokich talerzach.
Szymlyna to wyjątkowy śląśki deser: lane kluski z pysznym sosem śliwkowym.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Tworkowa podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.