Kozia Zagroda - to miejsce, w którym urzeczywistniły się nasze marzenia - aby dzielić się tym, co piękne i niepowtarzalne w tradycyjnej kulturze mieszkańców Beskidu Śląskiego. Dlatego zrekonstruowaliśmy góralską chatę, w zagrodzie trzymamy kozy, a wreszcie warzymy oparte na starych przepisach dania kuchni regionalnej.
Możecie zatem skosztować u nas francka, jagnięciny i oryginalnej kwaśnicy, uraczyć się nalewką i miodem, ale też dowiedzieć się co to jest sałasz, kim zaś byli Wałasi. Dla wielu dzieci atrakcją będzie karmienie i pogłaskanie kozy.
Bramy zagrody są otwarte na oścież przez cąły rok. Odbywają się tutaj imprezy regionalne, w tym warsztaty pieczenia chleba i wyrobu serów, pokazy pieczenia placków na blasze, ogniska z pieczeniem barana. We wnętrzach naszej drewnianej chaty mamy dwie izby, po 50 miejsc każda. Dolna z tradycyjnym piecem kaflowym, uzupełnia obszerna weranda z widokiem na malownicze góry. W górnej izbie odbywają się warsztaty dla szkół i przedszkoli, a także szkolenia i wystawy. Proponujemy dwa tematy edukacyjne: "Jak powstaje ser" i "Od gospodarza do piekarza".
Programy edukacyjne realizowane w gospodarstwie:
1. Temat zajęć: Jak powstaje ser
Czas trwania zajęć: 1-3 godz.
Grupa docelowa: 4-99
Liczebność grupy: min. 10 max 60
Zakres tematyczny: uczestnicy w trakcie zajęć poznają ciekawostki z życia pasterzy, zwierząt pasterskich, gospodarki pasterskiej, produkcji serów w kolybie.
Harmonogram/przebieg zajęć:
Pomoce dydaktyczne: tablice informacyjne, zdjęcia starych fotografii
2. Temat zajęć: Jak powstaje chleb na zakwasie
Czas trwania zajęć: 1-3 godz.
Grupa docelowa: 4-99
Liczebność grupy: min. 10 max 60
Zakres tematyczny: uczestnicy w trakcie zajęć poznają ciekawostki związane z wyrobem i wypiekiem chleba na zakwasie, pokaz karmienia zakwasu, składniki ciasta (ziarno zbóż, mąki, ziarna słonecznika, siemienia lnianego).
Harmonogram/przebieg zajęć:
Pomoce dydaktyczne: tablice informacyjne, zdjęcia starych fotografii, wyroby rękodzieła regionalnego, stroje regionalne, tradycyjne naczynia do wyrobu sera, kolyba - szałas pasterski, ziarna zbóż, mąka, naczynia do przechowywania zbóż, sita, formy do wyrastania ciasta, żarna.
Dodatkowe uwagi: Zagroda w przyszłości zamierza rozwijać program pasterstwa, w oparciu o sprowadzenie kóz rasy karpackiej (ginący gatunek), oraz prowadzenia zajęć wyrobu filcu w tradycyjnym foluszu.