Złoty Potok nieodłącznie związany jest z hodowlą królewskiej ryby – pstrąga tęczowego.
W 1881 roku hrabia Edward Raczyński – właściciel Złotego Potoku – postanowił wykorzystać krystalicznie czystą wodę ze źródeł Zygmunta i Elżbiety, i założyć hodowlę ryb łososiowatych. Sprowadził z Litwy inż. Michała Girdwoynia, aby ten wybudował pstrągarnię. Teren przeznaczony pod gospodarstwo rybackie obejmował 22 stawy o łącznej powierzchni 132 000 m² usytuowane w dolinie, wzdłuż rzeki Wiercicy. Pierwsza partia ikry pstrąga przypłynęła statkiem z Ameryki. Ikra znajdowała się w drewnianych skrzyniach, zapakowana w wilgotnym mchu, obłożonym lodem. Hrabia Raczyński handlował później ikrą pstrąga ze wszystkimi krajami Europy. Tak powstała najstarsza europejska pstrągarnia i stąd zaczął się triumfalny pochód pstrąga na europejskie stoły. To tutaj od 2000 roku działa Smażalnia Pstrąga.