Chlebowa Chata Jadwigi i Mariana Dudysów położona jest w Górkach Małych, w dolinie Brennicy, w malowniczej, północno-zachodniej części Beskidu Śląskiego. Gospodarze Chaty zapraszają na spotkanie z „okruchem” tradycji. Możemy zapoznać się tutaj z tajnikami wypieku chleba, wyrobu masła i sera czy pozyskiwania miodu. Chata może być początkiem lub zakończeniem wycieczek górskich w pasma Równicy lub Klimczoka i Błatniej.
Głównym tematem pobytu jest pokazanie jak wędruje ziarenko żeby w postaci chleba znalazło się na stole i co trzeba zrobić żeby do tego było masło i miód.
Program zajęć edukacyjnych:
Temat zajęć: Życie wiejskie w pigułce
Czas trwania zajęć: 2-3,5 godz.
Liczebność grupy: min. 10 max 70
Zakres tematyczny:
Harmonogram/przebieg zajęć:
Teoretyczne:
1. Rys historyczny życia na dawnej wsi.
2. Zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem.
3. Droga ziarenka - prezentacja maszyn.
4. Omówienie przetwórstwa mleka - prezentacja urządzeń.
5. Ciekawostki z życia pszczół.
Praktyczne:
1. Młócenie cepami, mielenie na żarnach, osiewanie mąki.
2. Wirowanie mleka, ubijanie masła, robienie białego sera.
3. Formowanie i wypiek podpłomyków, formowanie chleba.
4. Degustacja produktów: kawa zbożowa, masło, miód, ser biały, podpłomyka oraz chleba żytniego na zakwasie.
Pomoce dydaktyczne: ekspozycja stała maszyn i urządzeń.