Wypas owiec na łąkach góry Bucze ma długą tradycję. Pogórze zazwyczaj użytkowane było rolniczo, jednak bardziej niedostępne wzniesienia wypasane były przez bydło i owce. Dziś te cenne łąki bez prowadzonego wypasu i koszenia uległyby zarośnięciu przez krzewy i chwasty lub poddane monokulturowemu rolnictwu straciłyby swój cenny charakter świeżych łąk z liczną roślinnością ziół i kwiatów (liczne gatunki storczyków, w szczególności storczyk blady – prowadzi tędy ścieżka przyrodniczo-dydaktyczna Góra Bucze).
Wypasane tu rasy owiec: pogórza i górskie dostosowane są do warunków klimatycznych. Mogą więc przebywać przez całą dobę w trakcie letniego wypasu na pastwisku. Towarzyszą im kozy, które na obrzeżu pastwiska zjadają pojawiające się krzaki i maliny.
Wiosną rozpoczęciu wypasu towarzyszy redyk. Gospodarze terenu zapraszają na wspólną zabawę przy bacówce. Również w trakcie wypasu organizowane są tu liczne atrakcje dla odwiedzających to urocze miejsce.