Karczma Rycerska umiejscowiona jest w dawnych zamkowych spichlerzach przy centralnym punkcie zamku — dziedzińcu, zwanym Pańskim. Tworzą ją trzy przechodnie sale: barowa, kominkowa, biesiadna. Specjalnością Karczmy jest: pajda wiejskiego chleba ze smalecem skwarkami i cebulką. Polecamy również grzańca korzennego oraz staropolski miód pitny.
Karczma jest czynna od wtorku do niedzieli w godzinach 10.00 — 18.00.
W Karczmie organizowane są Biesiady Staropolskie na zamówienie firm, instytucji, osób indywidualnych itd., podczas których — obok niewątpliwych rozkoszy podniebienia — doznawanych dzięki potrawom z naszego menu — odbywają się pokazy rycerskie, występy artystyczne, koncerty i inne atrakcje dostosowane do oczekiwań zamawiającego.
Dwie sale Karczmy pomieszczą około 60 – 70 osób (sala kominkowa — 18 miejsc, sala biesiadna — 40 – 50 miejsc ) przy zachowaniu biesiadnego układu stołów. Inne rozwiązania np. szwedzki stół umożliwiają pomieszczenie większej grupy.
Na specjalne życzenie, bądź dla większej grupy (ok.100 –120 osób), organizujemy biesiadę na dziedzińcu zamkowym, oświetlonym lampionami i pochodniami. W przypadku niepogody zamawiamy namioty, które rozkładamy nad stołami biesiadników.
Wycieczki i grupy zorganizowane mogą zamówić obiad, bądź kolację w zamkowych wnętrzach lub zarezerwować palenisko i upiec kiełbaskę na wesoło trzaskającym ogniu ( UWAGA — nie realizujemy rezerwacji na obiady w weekendy )