Remigiusz Rączka poleca jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne w ich lokalnych odsłonach.
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki łączy restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Każda restauracja jest odpowiednio oznakowana, w menu znajduje się specjalna wkładka z potrawami regionalnymi, które uzyskały certyfikat „Śląskich Smaków”.
Remigiusz Rączka i Śląska Organizacja Turystyczna polecają Wideoksiążkę Kucharską. To cykl kilkudziesięciu krótkich filmów z przepisami na najlepsze dania regionalne. Przepisy podane w sposób prosty i przystępny, zachęcają do gotowania i odkrywania nowych smaków - znanych, ale w nowszym wydaniu.
W piątkowe wieczory zapraszamy razem z Remigiuszem Rączką o godz. 18:00 na Rejsy Kulinarne. Trasa Rejsu przebiega z Mariny Gliwice przez Śluzę Łabędy do Kolonii Kormoranów i z powrotem. Co tydzień inna Restauracja przygotowuje wykwintne menu. Podczas rejsu rozkoszujemy się pysznymi daniami i pięknymi widokami.
Remigiusz Rączka zachęca do kupowania lokalnych produktów! To produkty tradycyjne, ekologiczne, wytwarzane przez rodzimych producentów na terenie województwa śląskiego. Prezentujemy grupę wytwórców, którzy z pasją i dbałością przygotowali dla Was to co najlepsze. Cieszcie się smakiem tych lokalnych specjałów!
Sezonowe warzywa i owoce wykorzystamy w wielu prostych i smacznych przepisach. To świetna okazja, aby do rodzinnego menu przemycić zdrowe rośliny, mamy tu na myśli wszystkie niejadki, które kręcą nosem już na samą myśl o zieleninie w swojej zwykłej postaci.
Nic to, że czerwiec dopiero, kiedy w lasach pojawiły sie już grzyby! Kuchnia regionalna Śląskiego obfituje w dania z grzybami. Bogactwo lasów przez lata było inspiracją dla gospodyń, które chętnie wykorzystywały podgrzybki, kurki, prawdziwki, czy koźlaki. Grzyby mogą stanowić danie samo w sobie lub całkowicie odmienić znane już potrawy.
Sezon letni w pełni: pachnące gruszki, aromatyczne truskawki i leśne jagody kuszą swoim smakiem i słodyczą, bo właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Większość z nich ląduje w kompotach, plackach i domowych przetworach. Szefowie kuchni na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki skomponowali wiele ciekawych deserów z owocami.
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
Potrawy Śląskiego są unikatowe. Przykładem mogą być ziemniaki pieczone z różnymi dodatkami na ogniu, w żeliwnym garnku, które w zależności od rejonu nazywane są prażonkami, duszonkami, pieczonkami, czy duszakami.
Podobno "cukier krzepi" – tak przynajmniej głosiło najsłynniejsze hasło przedwojennej Polski. Podążamy tym tokiem i prezentujemy przepisy na desery pochodzące z różnych części województwa śląskiego. Oczywiście z wykorzystaniem najlepszych lokalnych produktów.