Mianowicie ciszy, szumu drzew, otwartych przestrzeni z niezapomnianą panoramą gór, bujnej przyrody, świeżego powietrza i domowego jedzenia. Na spacerach lub wędrówkach odreagujesz negatywne emocje, doznając pozytywnych, śród jednych z najpiękniejszych widoków w Beskidach.
Schronisko oferuje:
- wyśmienitą kuchnię regionalną
- imprezy, ew. z kapelą góralską
- przyjęcia okolicznościowe
- kuligi, również zielone
- wycieczki z przewodnikiem
- zwiedzanie atrakcji regionalnych
- bazę noclegową (36 miejsc noclegowych)
- gości z własnym jedzeniem nie przyjmujemy
- gości ze zwierzętami nie kwaterujemy.
Ze Stecówki można się na przykład udać na wycieczkę szlakiem czerwonym, albo doliną Czarnej Wisełki, na Przysłop; czujący się na siłach mogą zdobyć szczyt Baraniej Góry u źródeł tej rzeki. Następną eskapadę polecamy do miejsca, gdzie Wisełki Biała i Czarna zlewają się w Wisłę. Polecamy także wypad urokliwą, acz bardziej zabudowaną, doliną Olzy do Koniakowa lub Istebnej, gdzie można się zapoznać z kulturą regionu. Na przykład odwiedzić kilkusetletnią kurną chatę góralską, zabytek im. Jana Kawuloka oraz pobliskie muzea: Konarzewskich i Jana Wałacha, znanego artysty, malarza i tworcy niezwykłych drzeworytów, a po drodze oglądnąć Ośrodek Edukacji Ekologicznej na Dzielcu w Istebnej.
Ponad trzy kilometry od Stecówki godny wizyty jest Zameczek, międzywojenna siedziba prezydenta Ignacego Mościckiego powstała na miejscu leśniczówki z okresu zaborów, skąd Habsburgowie wyruszali na polowania.
Nie gustujący w pieszych wędrówkach na szlaku mogą się wybrać autobusem do Muzeum Beskidzkiego w Wiśle, do rezerwatu leśnego w Ustroniu, albo do stolicy Beskidu Śląskiego Cieszyna, założonego 1200 lat temu. Po zwiedzeniu zabytków tego miasta ze starówką i jednego z ciekawszych muzeów w kraju, wieczorem można w grupie biesiadować przy dźwiękach zamówionej uprzednio kapeli góralskiej w schronisku, raczyć się specjałami kuchni regionalnej.
Możemy również zaaranżować gawędę o tym jak się dawniej w górach żyło czy pogadankę o zdrowym odżywianiu i jak korzystać z lokalnych produktów i owoców przyrody, kultywując kuchnię regionu.