Folawark Kamyk położony jest we wsi oddalonej o 15km na północ od Jasnej Góry, nad rzeczką Kocinką, pośród pól. To miejsce dla smakoszy idei Slow-Food, lubiących długie spacery, jazdę na rowerze, oraz wypoczynek na wsi.
Już dziś Folwark w Kamyku pod Częstochową zaprasza do miejsca, w którym można zjeść pieczone jak kiedyś mięsiwa, wędzonki, podpłomyki, ziemniaki czy warzywa. Specjalnością są regionalne prażonki, gęś pieczona, chleb jak dawniej, prosto z pieca opalanego drewnem, oraz wyśmienite lody robione na miejscu i ciasta drożdżowe. A wszystko to przygotowane w prosty, tradycyjnie wiejski, polski sposób. Zdrowe jedzenie na świeżym powietrzu, czysta woda prosto ze źródła, plac zabaw dla dzieci i wygodny parking. Latem atrakcją są niedzielne potańcówki z muzyką na żywo.
Do dyspozycji gości jest pięć nowych domków z łazienkami, oraz stara, odbudowana chałupa jako apartament. Na terenie folwarku, oprócz działającej w weekendy tradycyjnej kuchni z jadalniami są altanki, miejsce na ognisko, pole namiotowe, plac zabaw dla dzieci, estrada, wieża widokowa. Przy głównej drodze znajduje się także otwarta codziennie firmowa cukiernia Consonni, w której serwowane są śniadania. Dodatkową atrakcją jest zwierzyniec z typowo wiejskimi zwierzętami (gęsi, kury, ptactwo, alpaki, osły, świnie, kozy,
owce, króliki).