Składniki:
Opis przygotowania:
W przypadku gdy przyrządzamy danie ze świeżych grzybów, należy je najpierw wyczyścić i następnie przesmażyć na maśle i na cebulce. Natomiast jeśli z suszonych, to trzeba je moczyć przez kilka godzin w wodzie. Tak przygotowane grzyby zalać bulionem i gotować do miękkości. Z masła i mąki przygotować zasmażkę do zupy. Dodać ją wraz z posiekano drobno pietruszką. Doprawić przyprawami i zahartowaną śmietanką. Podawać z tostami z bułki pszennej posmarowanej masłem czosnkowym.
Grzybionka to zupa grzybowa. Na północ od Tarnowskich Gór rozpościera się pasmo lasów bogatych w grzyby. Zupa grzybowa, bardzo popularna w okolicy, często gotowana jest tu na wywarze z jarzyn, zabielana wiejską śmietaną. Podawana z grzankami smażonymi na maśle.
Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie.