Składniki:
Puree z chrzanem
Młode warzywa:
Opis przygotowania:
Pierś z gęsi:
Piersi zamarynować w przyprawach na całą noc.
Gęś obsmażyć na patelni skórą do dołu i na małym ogniu wytapiać tłuszcz ok. 15 min., przewrócić pierś skórą do góry i smażyć jeszcze 2-3 min, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piecu 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Śliwki skarmelizować, zalać sosem powstałym z pieczenia gęsi. Gęś podawać na puree z chrzanem oraz sosem śliwkowym i blanszowanymi młodymi warzywami.
Puree:
Ugotować obrane ziemniaki, ubić, dodać chrzan, mleko i masło, doprawić do smaku.
Młode warzywa:
Karmelizować cukier z dodatkiem masła i zblanszować w nim marchewki. Rozpuścić masło na patelni, cukinie pokrojoną w cienkie paski i następnie zblanszować.
Gęsina jest nieodłączną częścią wielu śląskich świąt, podawana na św. Marcina oraz na Wielkanoc i wiele innych uroczystości. Zdrowe i wartościowe mięso hodowane w domowych gospodarstwach. Przepis na gęsinę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Ten wywodzi się z Sadowa.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Gryfne Kuchciki" z Technikum Gastronomicznego w Tarnowskich Górach podczas XII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2017 r. w Koszęcinie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.