Rosół z kluseczkami z grysiku

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rosół:

  • 1 kura rosołowa
  • 2 duże marchewki
  • ¼ selera
  • por – biała część
  • gałązka lubczyka
  • nać selera i pietruszki
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól, przyprawa w płynie „magii”
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 ½ l wody

Kluski z grysiku:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek kaszy manny

 

Opis przygotowania:

Warzywa obrać, opłukać. Kurę umyć. Podzielić na 4 kawałki. Do gotującej się wody dodać mięso i warzywa. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia. Odcedzić, usunąć nadmiar tłuszczu. Przygotować kluski z grysiku – wymieszać dobrze, dodać trochę soli, lać na gotującą wodę, przelać zimną wodą, dodać do rosołu.

Sposób podania:
Podawać gorące z kluskami z grysiku i posiekaną natką pietruszki oraz drobno pokrojoną marchewką. Przyprawić do smaku. Można też podawać z makaronem lub lanym ciastem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  169