Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować około 2 litry wywaru z dowolnego mięsa i warzyw (marchew, seler, por, pietruszka). 2-3 garście świeżo zerwanego i wypłukanego szczawiu drobno pokroić. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać szczaw i smażyć na jednolitą masę. Wysmażony szczaw przetrzeć przez gęste sito, wymieszać z wywarem mięsno-warzywnym, zabielić szklanką słodkiej śmietany. Doprawić do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać zupą.
Wszyscy wiemy, że podstawą wielu dań była zwykła potrzeba lub oszczędność. Całkiem możliwe, że powody te leżą też u podstaw zupy szczawiowej, na której produkt mógł być na prawie każdej okolicznej łące. Zupa ta nie wymaga wielu składników ani produktów. Można ją podawać praktycznie ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, bądź z jajkiem. My proponujemy zupę szczawiową z jajkiem gotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki. Zupę zaciągamy słodką śmietaną.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.