Składniki (na 10 porcji):
Opis przygotowania:
Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować i drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć. Czerstwą bułkę namoczyć, odcisnąć i połączyć z mięsem mielonym, posiekanymi grzybami, usmażoną cebulą, jajkami; przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wszystko wyrobić, wymieszać, aż masa będzie gładka i pulchna. Wyłożyć na stolnicę podsypaną tartą bułką, uformować prostokątny placek. Zawinięte w plastry sera żółtego parówki lub jajka ugotowane na twardo ułożyć na środku mięsnego placka. Zwinąć w rulon, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w piekarniku około 50 minut, skrapiając co jakiś czas stopionym smalcem i wywarem z grzybów.
Potrawa jadana prócz karbinadli w dni powszednie. Wersję z jajkiem po upieczeniu należy tak pokroić na porcje, by w każdej była połówka jajka.
Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT