Zupa z boczniaka z dodatkiem szpyrki, kopru i selera naciowego

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 30 dkg grzybów (boczniaka)
  • 10 dkg szpyrek
  • 1 cebula
  • seler naciowy
  • koperek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Boczniaka czyścimy, odcinamy twardą nóżkę, kroimy na paseczki, podsmażamy na maśle, dodajemy szpyrkę, seler naciowy, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz) do smaku. Podlewamy rosołem i gotujemy do miękkości, zabielamy śmietanką w razie potrzeby zagęszczamy zasmażką; przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem. Zupę podajemy w glinianej misce.

Danie pochodzi z terenów Skoczowa.

 grzybowa 

Potrawa została sporządzona przez Restauracę „u Górala” z Pszczyny podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie.

Wyświetlenia:  137