Barszcz na wędzonce z grzankami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 l wywaru z mięsa wędzonego
  • 500 ml zakwasu z buraka czerwonego
  • 3 kromki chleba
  • 10 dkg masła
  • włoszczyzna
  • 1 główka czosnku
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • magi

 

Opis przygotowania:

7 dni wcześniej opłukane buraki czerwone pokroić w plastry, ułożyć do glinianego garnka, a następnie zalać zimną przegotowaną wodą, dodać czosnek, kromkę chleba i łyżkę kminku; trzymać w ciepłym miejscu. Po tygodniu przecedzić i przelać do szklanego słoika. Trzymać w lodówce i używać w razie potrzeby.Ugotować wywar z mięsa wędzonego z przyprawami i włoszczyzną. Następnie do gorącego wywaru wlać zakwas i doprawić do smaku. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i grzanki (pokrojony w kostkę chleb zarumienić na maśle).

Taki barszcz można podawać w wazach lub bulionówkach jako zupę albo dodatek do krokieta na ciepłą kolację.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  87