Składniki:
Opis przygotowania:
7 dni wcześniej opłukane buraki czerwone pokroić w plastry, ułożyć do glinianego garnka, a następnie zalać zimną przegotowaną wodą, dodać czosnek, kromkę chleba i łyżkę kminku; trzymać w ciepłym miejscu. Po tygodniu przecedzić i przelać do szklanego słoika. Trzymać w lodówce i używać w razie potrzeby.Ugotować wywar z mięsa wędzonego z przyprawami i włoszczyzną. Następnie do gorącego wywaru wlać zakwas i doprawić do smaku. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek i grzanki (pokrojony w kostkę chleb zarumienić na maśle).
Taki barszcz można podawać w wazach lub bulionówkach jako zupę albo dodatek do krokieta na ciepłą kolację.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.