Składniki:
Opis przygotowania:
Przygotowujemy bakalie, część siekamy drobno, część zostawiamy do dekoracji. Suszone owoce po umyciu moczymy, by zmiękły. Jeśli deser przeznaczony jest dla dorosłych, możemy użyć owoców namoczonych w rumie lub brandy.
Mleko zagotowujemy z ziarenkami wanilii. Do gorącego mleka wsypujemy zmielony mak, gotujemy go na wolnym ogniu 10 minut ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia z ognia. Do masy makowej dodajemy posiekane bakalie, pokruszone sucharki - mieszamy. Nakładamy masę do foremek i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Wyjmujemy masę z foremek, ozdabiamy bakaliami, bitą śmietaną i listkami melisy.
Deser zainspirowany jest wigilijnymi makówkami.
Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2012 r. w Chorzowie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.