Składniki:
Sposób przygotowania:
Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę ( boczek, szynkę, dobrą kiełbasę) chwilę pogotować, żeby wędliny były miękkie (boczek). Przyprawić solą, pieprzem. Zatrzepać śmietaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero dodać śmietanę). Dużo tartego świeżego chrzanu, w ostateczności może być ze słoiczka. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone w „ósemki” jajka i do smaku odrobinę cukru.
Tradycyjna zupa chrzanowa powiatu kłobuckiego. Była podawana na śniadanie wielkanocne, obecnie jest w niektórych domach podawana na śniadanie w niedzielę.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.