Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować wywar jarski. Wyjąć warzywa. Dodać rybę - gotować do miękkości. Przecedzić. Zasypać gotujący się wywar jarsko- rybny kasza manną. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą, troszkę pieprzem.
Bułkę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło. Zrumienić do nabrania złotego koloru. Podawać zupę z grzankami.
Zupa rybna to potrawa wigilijna. Powinna być delikatna, lekko słodkawa, aromat powinien wychodzić z warzyw i ryb. Rejon pszczyński znany jest z hodowli karpi. Zupę rybną najczęściej podaje się tu w czasie wigilii jako jedną z najczęstszych w regionie.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół w Woli k. Pszczyny podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.