Składniki:
Ciasto:
Krem:
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać cukier puder, kakao i wyrobić ręką na gładką masę. Pozostawić na około godzinę, a później małymi porcjami wylepiać natłuszczone foremki do „orzeszków”. Ustawić na blasze i piec ok.15 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach do przestygnięcia. Krem: mielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać przestudzoną masę orzechową oraz spirytus, dobrze wymieszać.Tak przygotowaną masą napełniać połówki ciasteczek i składać po dwie razem. Ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową wiórkami kokosowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsze są po kilku dniach.
Są to popularne na Śląsku Cieszyńskim bożonarodzeniowe ciasteczka.
Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbiorów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT