Składniki:
Powidła śliwkowo-czekoladowe:
Opis przygotowania:
Warzywa razem z boczkiem szklimy na oliwie, następnie podduszamy pod przykryciem, na średnim ogniu, żeby uzyskały lekko twardą konsystencję. Dodajemy grzyby, zioła i przyprawy, oprócz soli, dokładamy królika, zalewamy winem i dopełniamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, następnie solimy i gotujemy do miękkości mięsa jeszcze przez ok. 30 minut. Na ostatnie 5-8 minut gotowania dodajemy do garnka wątróbkę. Wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru, studzimy. Mięso dokładnie obieramy z kości. Obrane mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy. Dodajemy do mięsa jajka oraz namoczoną w wodzie, dokładnie odciśniętą bułkę i dokładnie mieszamy całość, wlewając stopniowo wywar pozostały z gotowania Przelewamy masę do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy pasztet w temp. 180°C przez 1 godzinę, Po upieczeniu studzimy. Śliwki siekamy, przesmażamy na patelni z cukrem cały czas mieszając podlewamy czerwonym winem. Do przesmażonych śliwek dodajemy kakao i pokruszona czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady następnie ściągamy z ognia.
Pasztety często pojawiają się na stołach wielkanocnych na terenie całego Śląska. Najczęściej spożywanym mięsem była wieprzowina oraz mięso królicze, gdyż wołowina była dawniej trudniej dostępna, a prawie każda rodzina na własny użytek hodowała króliki, drób i świnię.
Potrawa została sporządzona przez „Karczmę Rogata” z Bielska-Białej podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.