Aksamitny sernik z korzennym aromatem, polany białą czekoladą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • jajka
  • cukier
  • mąka pszenna
  • jogurt
  • mleko
  • masło lub margaryna
  • biały ser (twaróg)
  • ciasto piernikowe
  • przyprawy korzenne
  • biała czekolada
  • żelatyna

 

Opis przygotowania:

Semiczek przygotowany na zimno, utrwalony żelatyną. Spód przygotowany na bazie przypraw korzennych i ciasta piernikowego - upieczonego, udekorowany polewą z białej czekolady. Podany na talerzykach deserowych lub w pucharkach.

 

Sernik to deser powszechnie serwowany w bielskich domach.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Kucharską Brygadę” z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii szkół gastronomicznych.

Wyświetlenia:  26