Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Sos żurawinowy:
Opis przygotowania:
Ciasto:
Mąkę siekamy z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Mielimy ser z masłem. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, mleko, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy 60–70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu podajemy sernik z sosem z żurawiny.
Sos żurawinowy:
Żurawinę zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Całość można zblenderować.
Znakomite i wykwintne ciasto. Sernik od lat był podawany na śląskich stołach i króluje do dziś.
Potrawa została sporządzona przez Zasadniczą Szkołę Zawodową w Żarkach podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.