Makówki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 chałka (słodka bułka)
  • 200 g maku
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • po 1 łyżce: migdałów, orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej

 

Opis przygotowania:

Ugotować mak w mleku wraz z miodem i masłem. Dodać połowę bakalii i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Wystudzić masę. Chałkę pokroić na plastry. Układać warstwami chałkę i masę makową. Wierzch makówki posypać resztą bakalii.

 

 

Deser przygotowany przez Restaurację "Orange Club" z Mysłowic podcza I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

 

Wyświetlenia:  373