Ciastka drożdżowe z powidłami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mąki
  • jajko
  • powidła

 

Opis przygotowania:

Drożdże rozrabiamy w śmietanie, dodajemy cukier i łączymy z pozostałymi produktami. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy na 3 cm. Wykrawamy szklanką, na środek nakładamy powidła, ciastko składamy na połowę, a brzegi zlepiamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy do zrumienienia. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespól "Familijo" ze Skrzyszowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  343