Składniki:
Schab sztygarski:
Kluski czarne:
Modro kapusta:
Opis przygotowania:
Schab sztygarski:
Mięso oddzielić od kości, naciąć poziomo, posypać przyprawami, natrzeć czosnkiem. W nacięcie włożyć kiełbasę, całość obwiązać nitką, oprószyć solą i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na smalcu. Podlać bulionem i dusić 0,5 godziny. Zdjąć pokrywę i piec w piekarniku skrapiając wodą. Z upieczonego schabu zdjąć nitkę i pokroić w plastry. Sos podprawić zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki.
Czarne kluski:
Surowe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ściereczce z nadmiaru płynu ziemniaczanego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą letnie dodać do nich starte ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić dokładnie ręką, formować okrągłe kluski i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.
Modro kapusta:
Umytą kapustę drobno posiekać, gotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu. Gdy zmięknie odlać wodę, dodać stopiony boczek i przyprawy do smaku.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.