Pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek i kluskami śląskimi.

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • cebula
  • karczek
  • suszone śliwki
  • ziemniaki
  • wino
  • miód
  • jabłko
  • czerwona kapusta

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa razem z karczkiem dusić w dużym garnku, w połowie duszenia dodać suszone śliwki. Gdy karczek jest już miękki wyjąć go i pokroić w plastry. Sos zblendować i przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiej struktury. Kluski zrobić tradycyjnie według własnego przepisu. Kapustę czerwoną ugotować al dente. Następnie na patelni podsmażyć cebulę z dodatkiem wina i miodu, połączyć z kapustą i dodać jabłko oraz przyprawy.

pieczeń

Potrawa została przygotowana przed drużynę: Koło gospodyń wiejskich ,,Być kobietą" w Jastrzębiu, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  27