Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrane, starte warzywa oraz pokrojoną cebulę w piórka wymieszać w misce. Porcje królika natrzeć przyprawami, następnie obłożyć jarzynami. Zwinąć w folię spożywczą lub ścierkę zwilżoną octem. Odstawić na 12 godzin. Wyjąć kawałki mięsa z warzyw, osuszyć i przesmażyć na maśle klarowanym. Piec królika w brytfance lub piekarniku podlewając go wodą. Gdy królik jest już prawie miękki, dolać śmietanę i dusić do miękkości. Z przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jajek, mąki z dodatkiem kolorowych warzyw zagnieść ciasto na kluski. Gotować krótko przed podaniem. Warzywa pokrojone w paseczki dusić na maśle, doprawić przyprawami. Umyte i osuszone sałaty ułożyć zwinięte w rozetki i skropić sosem przygotowanym z miodu, cytryny i oliwy. Królika podawać z sosem śmietanowym, kluskami oraz sałatką.
Potrawa została przygotowana przed drużynę: Tarnogórski Uniwerstytet Trzeciego Wieku, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.