Królik w śmietanie z warzywami i kolorowymi kluseczkami

Odsłuchaj tekst

Składniki: 

  • królik - 4 porcje
  • warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler)
  • cebula
  • masło klarowane 
  • śmietanka - 200 ml
  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę
  • jajka
  • sezonowe warzywa
  • zioła
  • sałaty
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • miód
  • cytryna
  • oliwa 
  • odrobina mąki

Sposób przygotowania:

Obrane, starte warzywa oraz pokrojoną cebulę w piórka wymieszać w misce. Porcje królika natrzeć przyprawami, następnie obłożyć jarzynami. Zwinąć w folię spożywczą lub ścierkę zwilżoną octem. Odstawić na 12 godzin. Wyjąć kawałki mięsa z warzyw, osuszyć i przesmażyć na maśle klarowanym. Piec królika w brytfance lub piekarniku podlewając go wodą. Gdy królik jest już prawie miękki, dolać śmietanę i dusić do miękkości. Z przeciśniętych przez praskę ziemniaków, jajek, mąki z dodatkiem kolorowych warzyw zagnieść ciasto na kluski. Gotować krótko przed podaniem. Warzywa pokrojone w paseczki dusić na maśle, doprawić przyprawami. Umyte i osuszone sałaty ułożyć zwinięte w rozetki i skropić sosem przygotowanym z miodu, cytryny i oliwy. Królika podawać z sosem śmietanowym, kluskami oraz sałatką.

królik

Potrawa została przygotowana przed drużynę: Tarnogórski Uniwerstytet Trzeciego Wieku, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  15