Składniki:
Sposób przygotowania:
Grasicę namoczyć w wodzie (3 do 5 godzin), sparzyć w rosole lub bulionie i oczyścić dokładnie z błonek. Wędzić w ciepłym dymie (100°C przez 30 minut). Ziemniaki piec w ciepłym dymie (150°C przez godzinę). Delikatnie obsmażyć grasicę na maśle, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Umyć, obrać i pociąć w plastry rzodkiewkę i kalarepę i dodać kwaśną śmietanę i przyprawy. Gorącego ziemniaka naciąć, dodać łyżkę masła i wymieszać z miąszem. Nałożyć do środka grasicę i polać sosem, mizerię podać w osobnym naczyniu.
Potrawa została przygotowana przed drużynę: Restauracja ,,U Przewoźnika" z Tychów, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.