Składniki:
Opis przygotowania:
Umyć, obrać, wydrążyć i pokroić jabłka. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć jabłka i posypać je cynamonem. Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier i całość ubić (przy pomocy miksera). Do masy jajecznej dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito) oraz ekstrakt wanilinowy i wszystko wymieszać. Masę wylać i rozprowadzić na jabłka, które zostały wcześniej ułożone na blaszce. Blaszkę dać do piekarnika na 180 stopni i piec przez około 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.