Kuchnia regionalna województwa śląskiego kojarzy się głównie z sycącymi, mięsnymi daniami, które dostarczać miały siły do pracy. Niejednokrotnie oparta na ziemniakach, kapuście lub mące była kuchnią prostą, acz pożywną. Jednak każda kuchnia ewoluuje, adaptując się do nowych potrzeb jej odbiorców. Również kuchnia śląskiego przeszła przeobrażenie, które wpłynęło na sposób serwowania i przyrządzania dań, czy użycie kiedyś niedostępnych produktów. Obecnie kuchnia regionalna województwa śląskiego zmierza w kierunku slow food, naturalnej kuchni opartej na lokalnych składnikach. Odnajdziemy w niej mnóstwo ziół, warzyw i owoców, które wzmacniają siły witalne i oczyszczają organizm.
Czas na wiosnę.....na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki".
Bogata w beta-karoten, który jest silnym antyoksydantem, blokuje związki rakotwórcze i wpływa na nasz układ odpornościowy. Dzięki jedzeniu marchwi skóra zyskuje piękny odcień, obniża się poziom cholesterolu oraz poprawia wzrok.
Marchewki oczywiście nie może zabrakąć w rosole. A na wspaniały rosół z domowym makaronem i kluską wątrobianą zaprasza Restauracja Liburnia w Cieszynie.
Z kolei Restauracja Zacisze w Jankowicach proponuje rosół weselny z makaronem, w nim też nie może zabraknąć marchewki.
Bobma witaminy C. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
Jak przemycić zieleninę w menu dla dzieci? Restauracja Moodro w Katowicach ma na to super pomysł, w menu bowiem znalazł się krem gruszka-pietruszka/chutney gruszka-tymianek.
A w Restauracji Pod Prosiakiem w Tychach zaskakujące połączenie w daniu - krem z pietruszki z curry. Bardzo ciekawa i dobrze doprawiona zupa.
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin, minerałów, błonnika i kwasów organicznych. Żurawina obfituje w silne przeciwutleniacze - antocyjanozydy i flawonoidy, zawiera też cukry - glukozę i fruktozę. Wpływa zbawiennie na układ moczowy oraz zmniejsza zagrożenie chorobą nowotworową.
Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach poleca perliczkę w żurawinowej odsłonie.
Pełni rolę naturalnego antybiotyku, z powodzeniem może wykorzystywany w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli. Warto dodawać go do menu niejadków, gdyż pobudza apetyt. Ma właściwości bakteriostatyczne, zwiększa odporność organizmu. Stosuje się go w nieżytach nosa i oskrzeli. Sokiem wyciśniętym z korzenia można nacierać miejsca dotknięte chorobą reumatyczną. Chrzan może być stosowany pomocniczo przy zapaleniu zatok oraz bólach gardła. Korzeń chrzanu ma także działanie moczopędne.
Restauracja Leśna Perła w Rudzińcu poleca wspaniałą zupę o nazwie chrzanica.
A w Karczmie Rogatej potrawa dla prawdziwych twardzieli - golonka z pieca chlebowego pieczona w warzywach, podawana w aromatycznym sosie z chrzanem i musztardą oraz pajdą swojskiego chleba.
Zawarte w nim liczne przeciwutleniacze: pirydoksyna i niacyna, jak również błonnik, pomagają kontrolować poziom cholesterolu w organizmie. Świeże gałązki koperku zawierają bardo dużo wit. C. Ten przeciwutleniacz jest niezbędny nie tylko do wzmocnienia systemu odpornościowego, ale także jako ochrona przeciw gromadzącym się w organizmie szkodliwym wolnym rodnikom.
Marynowany filet z gęsi z puree koperkowym, flambirowanym jabłkiem w aromatyznym sosie piwnym. Doskonałe danie, którego można skosztować w Browarze Czenstochovia w Czestochowie.
Zawiera bardzo dużo witaminy C, przez co wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Tym bardziej że ma też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Cytryna wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu.
Nie znaczy to jednak, że musimy zjadać sam owoc. Na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" polecamy cytrynowe desery.
Restauracja Szyb Maciej poleca szpajzę cytrynową z chrympami czekoladowymi. A co to są chrympy? Będziecie musieli sprawdzić sami na miejscu.
A w Restauracji Collina cos dla miłośników mocnych wrażeń - szpajza: cytryna/wódka/rabarbar/owoce sezonowe/brownie czekoladowe.
Wprowadzanie wiosennych zmian w naszym menu czas zacząć.
Zapraszamy na Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki".