Co króluje na wigilijnych stołach województwa śląskiego? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta, zależy bowiem o którą część regionu chodzi. Pamiętajmy, że kuchnia regionalna śląskiego to przecież nie tylko najbardziej rozpoznawalna kuchnia górnośląska, ale również kuchnia Zagłębia, Jury Krakowsko-Częstochowskiej, czy Beskidu Żywieckiego i Śląskiego. Różnorodność ta wynika z historii regionu i licznych wpływów czeskich, niemieckich, austriackich i żydowskich. Ta mieszanina kultur wyraźnie przekłada się na dania świąteczne oraz te podawane na wigilijnych stołach.
Z czego słyną poszczególne części regionu?
Moczka |
|
Siemieniotka |
|
Makówki cieszyńskie |
|
Garus |
Jednak wszystkie wigilijne stoły mają wspólną cechę: nie może na nich zabraknąć karpia. Nie każdy wie, że właśnie nasz region słynie z hodowli Bestińskiego Karpia Królewskiego, Karpia Gołyskiegio które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi; podobnie jak Złotopotocki Karp Smażony.
Zachęcamy do wypróbowania sprawdzonych przepisów na karpia, wszytskie pochodzą z naszego regionu.
Karp
|
|
Karp wędzony |
|
Karp oblany masłem |
|
Roladka
|
|
Karp zapiekany
|
Mamy nadzieję, że znajdziecie nowe świąteczne i kulinarne inspiracje, dzięki którym Śląskie Smaki zawitają na Waszych stołach.