Jesień trwa już w pełni, na co wskazują wszystkie charakterystyczne dla tej pory roku symbole i zmiany w naturze. Kiedy jesteśmy na spacerze, odczuwamy dużo niższą temperaturę, słońce chowa się za horyzont dużo wcześniej, a liście na drzewach zmieniają kolory na żółty, czerwony i pomarańczowy.
Jest jeszcze jeden symbol, nieodłącznie kojarzący się z jesienią – kasztany. Nie sposób nie dostrzec ich wszędzie wokół przechadzając się alejami parków. Panuje przekonanie, że kasztanowiec jest symbolem ciepła, piękna i sztuki oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie. W średniowieczu wierzono, że kasztany wyciągają z chorych negatywną energię a z chat wypędzają wszelkiego rodzaju zło. Jeśliby wierzyć symbolice kasztanów, idealnie nadają się one do odpędzenia chłodnej i ponurej aury jesieni. Jednak to nie te zwykłe, ale jadalne kasztany będą bohaterem tego artykułu. Podawane na ciepło, rozgrzewają nas od środka, czego tak bardzo w trakcie jesieni potrzebujemy.
Jadalny kasztan pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale można go spotkać niemalże w całej południowo-zachodniej Europie i północnej Afryce. Do owocowania drzewo potrzebuje dużo słońca, jest również wyjątkowo mało odporne na mróz, dlatego w naszym klimacie należy do rzadkości. Rośnie głównie na zachodzie i północnym zachodzie Polski (głównie Pomorze Zachodnie i Dolny Śląsk), gdzie występują łagodniejsze warunki klimatyczne, a amplitudy temperatur są nieco mniejsze. Spotkamy go również w niektórych ogrodach botanicznych i arboretach.
Orzechy jadalnego kasztanowca bogate są w witaminy i składniki mineralne. Dostarczają wysokowartościowych węglowodanów, pozbawione są glutenu i polecane w diecie pacjentów chorujących na nowotwory. Chronią przed alzheimerem i parkinsonem, podobno są również skutecznym afrodyzjakiem.
Jadalne kasztany nie cieszą się w polskiej kuchni dużą popularnością w przeciwieństwie do innych krajów Europy, gdzie są sprzedawane na głównych alejach większych miast. Pomimo tego, gdy ktoś tylko będzie mieć ochotę, bez problemu dostanie jadalne kasztany w polskich sklepach. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, aby były dość ciężkie, ponieważ te lekkie mogą być wysuszone w środku. Idealne będą te lśniące, jak najbardziej okrągłe oraz nieuszkodzone, bez dziurek. Po zakupie naszego specjału, czas przejść do jego przyrządzenia.
Kasztan jadalny jest dość twardym produktem, trzeba więc sposobu, aby dostać się do jego wnętrza. Gdy jest surowy, jego obranie nie należy do najłatwiejszych. Jak zatem przyrządzić kasztany jadalne? Najlepiej wykorzystywać kasztany po obróbce termicznej.
Poniżej zamieszczamy dwa przepisy na najbardziej klasyczne przygotowanie kasztanów, następnie na dwudaniowy obiad i oczywiście deser. Podczas przygotowywania pyszności z jadalnych kasztanów, starajcie się, aby były jeszcze lepsze niż te na Placu Pigalle!
Składniki:
Kasztany jadalne
Sposób przygotowania:
Składniki:
Kasztany jadalne
Sposób przygotowania:
Składniki:
kasztany jadalne - 400 gramów
bulionetka drobiowa - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
ziemniaki - 2 sztuki
ząbek czosnku - 1 sztuka
seler naciowy, łodygi - 2 sztuki
pieprz czarny - 1 szczypta
margaryna - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Składniki:
gęś - 2,5 kg
jabłka - 5 szt
kasztany jadalne - 200 gram
wątróbki z kurczaka - 200 gram
wódka sznaps gruszkowa - 3 łyżki
cebula - 2 szt
przyprawa do drobiu po myśliwsku - 1 szt
cynamon mielony - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Składniki:
mleko - 1/2 litra
cukier - 200 g
kakao gorzkie - 1 łyżka
cynamon w proszku
mały kieliszek Maraschino albo inny likier słodki - mały kieliszek
sól
bita śmietana
Sposób przygotowania: